15 Mayıs 2009 Cuma

Loaaaaaaast

Geçip giden lost bölümlerinin ardından bakakalırım,
bırakamam eski bölümleri... serde lostie'lik var, adadan ayrılamam.

Lost'un 5*24. bölümüne kadar spoiler içerir. İzleyemeyenlerin okuması tavsiye edilmez. Kafamdakileri şu şekilde topladım.

---------
Adada aşağıdan yukarıya giden bir hiyerarşiyi gördükten sonra;

Jacob Tanrı'yı simgelemektedir. Ya da bulunduğu anubis heykelinin gölgesinde yaşmasından doalyı Mısır'ın en büyük tanrısı olarak bilinen osiris olduğu söylenebilir. Yanında duran diğer adamın Şeytan'ı yahut Eski Mısır da Set olarak bilinen kötülük tanrısını simgelediği söylenebilir.

Eloise'in kime çalıştığını bilmiyoruz. Aslında epey önemli. Benjaminden biraz daha yetkili biri. Eloise'den sonra benjamin geliyor olabilir.


Bu Set kılığındaki adam, aynı zamanda Black Smoke olduğunu anlaşılıyor ada içinde. Ve adayı korumakla görevli. jacobla da konuşurken gelirler savaşırlar diyor, ve genelde, adaya gelenler oluyor. adaya insanların gelmesini jacob istiyor olabilir. gelen insanların adadaki davranışlarına göre de black smoke ortaya çıkıyor.
ki genelde çıkıyor, anlaşılan o. yani insanlar adada uslu oturmuyorlar. bununla birlikte ada'nın bir nevi kıymeti bilinmesi gereken bir alanı anlatmaya çalıştığı ortaya çıkıyor. bu cennet de olabilir, yer yüzü de.

Black Smoke, yani o siyah t-shitlü adam aynı zamanda, adada ölenlerin bedenlerine girip onları canlandırabiliyor. Jack'in ikinci sezonda Mağarada bulduğu siyah-beyaz taşların bu jacob ve diğer adamla ilgili olduğu söylenebilir.

Richard Albert, esasında jacob'dan sonra adadaki ikinci adam. fakat belirli görevleri belli. genelede adanın sağlığıyla ilgileniyor. ve muhtemelen jacob sahilde balık yerken denizde görülen ve adaya yaklaşan Black Rock gemisinin içinde idi. Hanso soyadlı, oryantasyon filmlerinin başrol oyuncusunun muhtemelen dedesi falan o geminin içinde. Richard,bir nevi melek. Cebrail gibi. Elinde hiç silah alıp birini vurmuşluğu, ya da kavga etmişliği yok. Benjaminin de dediği gibi, jacob'a yakın bir melek vasfında adanın yöneticisi. ölümsüzlük yeteneğine sahip olması, bu yeteneği ona jacob'ın vermiş olması bunu kanıtlar gibi.

Dharma, zannedersem, Black Rock gemisinden çıkacak, Hanso dedenin, aynı Charles Widmore gibi, The Others ekibinden ayrılıp, kendi adanın içinde, bilimle yaşamaya başlamış olabilir. Daha sonra charles da others'dan uzaklaştırılınca Dharma'ya destek vermiş olabilir. Fakat benjamin liderliğindeki others, dharma'yı yok ettikten sonra, charles adaya ulaşmak için daha farklı yöntemler geliştirmeye başladı. gemi-helikopter gibi, adaya dışarıdan hep ajan-insan sokarak. adadaki mücadele others ve diğer insanlar arasındaki mücadeleye dönüştü.

önemli olan olay, locke'un lider seçilmesi olayı. locke, jack'in babasından aldığı talimatlarla genelde ilerledi. ve esasında hep black smoke'un emirlerine uymuş oldu. çünkü chiristian da black smoke'un canlandırdığı ölü bir insandı. jacob'a giden locke, gerçek locke değildi. black smoke'du. şeytan, tanrıyı öldüremeyeceği için, benjamin ile o işi yaptı. bölümün başında, jacobı öldürmek istediğini söylemişti zaten. dolayısıyla, locke, bizim lostieleri adaya döndürmek için, çaba gösterirken gerçekten öldü. ve adanın lideri falan değil şu anda. hiçbir zamanda olmadı belki. richard en başından bir şey tahmin ediyor ama emin olamıyordu. locke'a üç defa gittiğini,söyledi. ama onda lider vasfı yoktu. doalısıyla, richardın söylediklerini doğrular nitelikte, locke, bir şeye inanıyor. hep söylediği gibi. inancı kuvvetli bir adam. ama ne yazık ki yanlış kişiye-şeylere inanıyor. jacob'a uyması gerekirken,
black smoke'a uydu ve, yanlışlar dizisine girdi.

önemli bir diğer olay, adadan charles widmore sayesinde giden lostielerin geri dönme hikayesi. gerçekten neden dönmek zorundaydılar, ve geri dönmelerine yardımcı olan esasında kimdi. her ne kadar benjamin ve eloise, in yardımcı olduğunu bilsek de, olay tamamen locke'ın adaya ölü olarak tekrar geri getirilmesi amacına dayanıyor. bu da black smoke'un amacı. others ve black smoke ilişkisi ne durumda şimdilik ne yazık ki bunu da bilmiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder